Gwarantujemy oszczędności przy zakupie zielonej energii
W jaki sposób branża przetwórcza może skorzystać z odnawialnych źródeł energii, które pozwolą na redukcję emisji zgodną z wymaganiami polityk klimatycznych UE, a jednocześnie na wygenerowanie oszczędności? O tym w wywiadzie dla „Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego” mówił Wiceprezes Zarządu Reo.pl Tomasz Morawski.
Każda zmiana na poziomie systemowym, wymagająca kompleksowej transformacji, wywołuje szereg obaw u nas wszystkich, w tym u odbiorców energii elektrycznej. Europejski Zielony Ład, będący fundamentalną polityką klimatyczną UE, stawia za cel nie tylko osiągnięcie neutralności, ale także budowę konkurencyjności gospodarek państw Wspólnoty. Do 2050 roku mamy zostać pierwszym neutralnym klimatycznie kontynentem, a jednocześnie zbudować odporność gospodarczą. Co to oznacza dla branży przetwórczej i na co warto zwrócić szczególną uwagę?
- Koszty działalności będą w długiej perspektywie znacznie mniejsze, jeśli w swoich przedsiębiorstwach już teraz zacznie się inwestować w rozwiązania stabilne i efektywne środowiskowo. W patrzeniu długofalowym na biznes, a tak jest przecież w branży przetwórczej, poczynione działania pozwolą znacząco zwiększać konkurencyjność i rozpoznawalność na rynku Unii Europejskiej. Działania proekologiczne to jednocześnie działania proefektywnościowe.
- System białych certyfikatów przestaje być znaczącym wsparciem dla przedsiębiorstw. Jego wprowadzenie miało na celu wsparcie działań modernizacyjnych przedsiębiorców, z zakresu efektywności energetycznej. Te działania są oczywiście bardzo ważne, ale stanowią tylko jeden z elementów transformacji energetycznej. Dodatkowo, od czasu wprowadzenia przedmiotowego systemu, zarówno otoczenie jak i wymagania w zakresie zrównoważonego rozwoju uległy znaczącym zmianom, a system pozostał praktycznie ten sam, co skutkuje, że jest on w lekkiej stagnacji i wsparcie z jego strony nie jest znaczące.
- Obecnie coraz więcej firm wymaga od swoich dostawców udowodnienia wpływu na środowisko. W najbliższych miesiącach zjawisko to będzie przybierało na sile, ze względu na obowiązek tak zwanego raportowania ESG.
- Koszt zakupu zielonej energii w zależności od momentu jej zużycia przez odbiorcę może być nawet do kilkudziesięciu procent niższy niż koszt zakupu energii z tak zwanych tradycyjnych źródeł. Wszystko zależy od tego, skąd pochodzi energia: czy z fotowoltaiki, biomasy, wody czy wiatru.
- Zielona energia to pełne bezpieczeństwo i stabilność dostaw. W Reo.pl zapewniamy stabilność dostaw energii – wiemy, że branża spożywcza i przetwórcza potrzebują do niej niezakłóconego dostępu. Odbiorcy energii z OZE mogą zmniejszyć koszty zużywanej energii elektrycznej, a tym samym zoptymalizować koszty operacyjne.
- Koniec 2024 to sporo nowych kontraktów, ale również kontrakty przedłużone na kolejne lata z naszymi klientami, którzy kupują 100% czystą energię elektryczną od Reo.pl już od kilku lat. To zawsze najlepsza rekomendacja dla tych, którzy rozważają rozmowy z nami.
Pełne rozwinięcie powyższych wątków znajdziecie w najnowszym numerze „Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego”.
Zapraszamy do lektury!