Do przedsiębiorców także w tej branży coraz bardziej przemawiają liczby związane nie tylko ze zmniejszeniem rachunków za energię elektryczną, ale także te związane ze wzrostem biznesu napędzanym zielonym paliwem energetycznym. Szereg czynników decydujących o przewadze konkurencyjnej od jakiegoś już czasu jest skutecznie uzupełnianych przez argument wykorzystywania w produkcji i poza nią 100% czystej energii.
"Zielona transformacja", w kontekście ostatnich lat i wydarzeń geopolitycznych czy gospodarczych jest nie tylko intensywnie realizowana przez biznes, który rozumie aspekty ekonomiczne i społeczne z nią związane ale jest też w wielu firmach stawiana za jeden z głównych priorytetów, który pozwoli patrzeć w przyszłość biznesową spokojniej w niespokojnych czasach. Powodem przyjmowania takiej perspektywy nie są tylko przekonania o konieczności ochrony środowiska, ale przekonanie o tym, że "zielona energia" jest tańsza i zapewnia bezpieczeństwo realizacji podpisanych kontraktów” - mówi Grzegorz Tomasik, Prezes Reo.pl"
- Największe firmy spożywcze już od jakiegoś czasu korzystają ze 100% czystej energii, utrzymując dzięki temu produkcję na poziomie określonych parametrów niskiej chłonności energetycznej i surowcowej czy niskoemisyjnego magazynowania
- Niektóre podmioty w branży w myśleniu o „zielonej transformacji” wychodzą dalej poza sam obszar środowiskowy czy ekonomiczny i dążą do tego aby przedsiębiorstwo realizując cele biznesowe uwzględniało odpowiedzialne podejście do pracowników, otoczenia i przyszłości kolejnych pokoleń
- Zakłady produkcyjne inwestują w „zielone technologie”, a duża część z nich kupuje od sprawdzonego dostawcy 100% czystą energię, która jest uzupełnieniem tej produkowanej na własne potrzeby. Wszystko po to aby tzw. miks energetyczny spełniał najwyższe wymagania co do gwarancji czystości energii i jej pochodzenia ze źródeł OZE w 100%
- Nie wszyscy inwestują we własne źródła OZE, co wiąże się m.in. z koniecznością ich konserwacji i utrzymania. Duża część przedsiębiorstw zabezpiecza się w zieloną energię poprzez odpowiednio skonstruowane umowy i kontrakty gwarantujące jej pochodzenie, rodzaj i stabilność dostaw przez długie lata. Elastyczne kontrakty, umowy hybrydowe, indywidualny dobór źródeł to opcje które na co dzień wykorzystują m.in. doradcy z Reo.pl proponując rozwiązania w zakupie dostaw zielonej energii dopasowane do indywidualnych potrzeb przedsiębiorstw w branży spożywczej.
- Firmy z branży spożywczej coraz częściej interesują się kontraktami długoterminowymi typu PPA (Power Purchase Agreement) zawieranymi najczęściej pomiędzy producentem energii elektrycznej a klientem (konsumentem energii elektrycznej . Umowa PPA szczegółowo określa wszystkie warunki działalności związanej z energią elektryczną - ilość energii elektrycznej do dostarczenia, wynegocjowane ceny, sposób księgowania i kary za nieprzestrzeganie przepisów. Więcej o umowach PPA znajdziesz tu.